Kort om forskellen på en psykolog og en psykoterapeut

Overordnet bliver både psykoterapeuter og psykologer uddannet til at hjælpe mennesker med psykiske og personlige udfordringer, man beskæftiger sig bl.a. med hvordan mennesker tænker, føler, oplever deres virkelighed og hvordan den enkelte reagerer og handler i bestemte situationer.

Der hvor der er en markant forskel på psykoterapeuter og psykologer, er at psykoterapeuter uddannes ikke til at takle svære sindslidelser eller stille kliniske diagnoser. Som psykoterapeut lærer man at kunne genkende tegn og symptomer og derfra sende klienten videre til rette sted.

Psykologen uddannes til at vurdere og takle svære sindslidelser og stille kliniske diagnoser på psykiske sygdomme.

Psykologer arbejder psykoterapeutisk og psykoterapeuter arbejder efter psykologiske retninger.

Psykologi betyder læren om sjælen og psykoterapi betyder behandling af sjælen.

Et forsknings resultat viser at 80% af effekten fra terapien tilskrives det relationelle samspil mellem terapeuten og klienten.

Psykolog er en beskyttet titel.

I Danmark er Psykoterapeut ikke en beskyttet titel, så det er selvfølgelig vigtigt at tjekke om den færdiguddannet terapeut er medlem af en psykoterapeut forening og derved få bekræftet at terapeuten er certificeret.

 

Der er meget forskellige krav på de forskellige uddannelser: Jeg deler fra ID Academy, hvor jeg kommer fra og det er generelt over alle 4 år.

der er krav om at gå i egenterapi – hvor den studerende får arbejdet med egne temaer og udfordringer hos en certificeret psykoterapeut.

der er krav af øvetimer  – man øver færdigheds træning i det praktiske arbejde at sidde i terapeutrollen og man øver med sine medstuderende.

der er krav af forløb med træningsklienter – fra 3 året tilbyder man træningsterapi til mennesker udefra –  mens man sideløbende forsat øver med sine holdkammerater.

der er også krav om supervision –

Fra 3 året er supervision sparring af de klient forløb man har med en godkendt supervisor. Det giver terapeuten nye perspektiver, yderligere refleksion, dybere forståelse og læring i samarbejdet med de forskellige klienterne.

Fortsat supervision giver dig som klient en tillid på kvaliteten af det håndværk som psykoterapi er.

 

Jeg håber det gav dig et overblik.

Pas godt på dig selv – der er kun en dig😊